Jak pečovat o šperky v létě: Rady pro ochranu před sluncem, vodou a potem

Péče o šperky je důležitá v každém ročním období, ale v létě vyžadují zvláštní pozornost. Ukážeme si, jak správně pečovat o šperky během léta, aby vám zůstaly v co nejlepším stavu.

Vyhýbejte se vodě

Toto je jeden z nejčastějších důvodů, proč se šperky rychle ničí. Většině šperků nevadí menší kontakt s vodou. Každopádně v létě, když se chodíte koupat do moře nebo bazénu, doporučujeme je odložit stranou. Chlór nebo slaná voda totiž mohou poškodit vrstvu šperku a tím je zničit. Doporučujeme si pořídit menší šperkovnici nebo dustbag, kam si při této aktivitě můžete šperky dočasně uložit. Také nedoporučujeme sprchovat se se šperky, protože šampony a mýdla mohou na špercích zanechat film, který snižuje jejich lesk.

Vyhýbejte se kontaktu s chemikáliemi

Velkou chybou, kterou dělá většina lidí, je aplikace parfému přímo na šperky. To může výrazně narušit povrch šperku a poškodit jej. Doporučujeme používat krémy a lak na vlasy ještě předtím, než si šperky nasadíte. Při úklidu nezapomeňte nosit rukavice, aby šperky nepřišly do přímého kontaktu s chemikáliemi. 

Chraňte šperky před pocením

To může být v létě poměrně obtížné, ale nadměrné pocení může také poškodit šperky, protože pot obsahuje sůl, která může způsobit korozí kovů. Proto doporučujeme při intenzivním cvičení nebo aktivitách, které způsobují nadměrné pocení, šperky odložit, aby se předešlo jejich poškození.

A98D0CE5-F4F2-4441-9E21-F8521D28B073

Pravidelně šperky čistěte

Používejte jemné čisticí prostředky určené přímo na šperky nebo speciální čisticí utěrky. Vyhněte se používání tvrdých kartáčků, které mohou poškrábat povrch šperků. Během léta, kdy jsou šperky často vystaveny potu a opalovacím krémům, je důležité je pravidelně čistit, aby si udržely svůj lesk. Existují také malé ultrazvukové čističky na šperky, které mohou být velmi účinné a snadno použitelné pro domácí péči.

Cestování se šperky

V létě, když většina z nás cestuje, je důležité šperky při cestování pečlivě zabalit. Můžete použít šperkovnice s jednotlivými přehrádkami, které šperky chrání a zabraňují jejich poškození. Také existují malé plastové krabičky, do kterých můžete šperky jednotlivě zabalit. Doporučujeme také naše dustbagy, které si můžete k objednávce přidat za 1 Kč, a které jsou ideální pro ochranu vašich šperků během cestování.

Uchovávejte šperky v chladu a suchu

Správné skladování šperků je nezbytné pro jejich dlouhou životnost. Určitě neskladujte šperky na přímém slunci; uložte je do suchého prostředí. Ideální je používat speciální šperkovnice nebo dustbagy, které vaše šperky ochrání před vlhkostí i přímým světlem. Také nedoporučujeme skladovat šperky v koupelně, kde je zvýšená vlhkost.

DC406BCB-25FC-47B3-B843-732099691D36

To by byly dnes všechny tipy ode mě, jak se starat o šperky. Doufám, že vám tento článek pomohl a ukázal, že péče o šperky je v létě velmi důležitá a neměla by se zanedbávat. Tip ode mě: i když je to na fotkách krásné, prosím, neplavte se se šperky (haha). Raději si je na chvíli odložte s vědomím, že vám vydrží déle. Při cestování nezapomeňte zakoupit šperkovnice, abyste předešli zamotání a poškození šperků. To jsem se už naučila už i já a nikam neodcházím bez své šperkovnice, kde mám všechno hezky rozdělené. To je na dnes ode mě všechno. xoxo, Péťa

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz